Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: κολλυβα,αγιοι θεοδωροι,ψυχοσαββατα....

φυσικη ιστορια

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2010

κολλυβα,αγιοι θεοδωροι,ψυχοσαββατα....

Ψυχοσάββατο
Στον εβδομαδιαίο λειτουργικό κύκλο, η προσευχή της Εκκλησίας κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένη στους εκλιπόντες, για να θυμομαστε την καθόδο του Χριστού στον Αδη κατά το Μ. Σάββατο.

Ψυχοσάββατο θεωρείται κυρίως το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριας και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής, οπότε και τελούνται επίσημα μνημόσυνα της Εκκλησίας υπέρ των κεκοιμημένων "των επ' ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου, [...] ευσεβώς ορθοδόξων, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομόναχων, ιεροδιακόνων, μοναχών, μοναζουσών, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προπάππων, γονέων, συζύγων, τέκνων, αδελφών και συγγενών ημών εκ των απ' αρχής και μέχρι των εσχάτων".

Τα Ψυχοσάββατα είναι μια υπενθύμιση ότι το σώμα θα αναστηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή.


Το Ψυχοσάββατο στη Λαογραφία
Στη γιορτή των Αγ. θεοδώρων τιμούνται μαζί, οι μεγαλομάρτυρες Θεόδωρος ο Τήρων του 3ου αιώνα και Θεόδωρος ο Στρατηλάτης του 4ου αιώνα. Η παράδοση λέει, ο Θεόδωρος ο Τήρων που ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν στρατιώτης επί Διοκλητιανού στο τάγμα των Τηρώνων (νεοσύλλεκτων), κατά τη διάρκεια λιμού στην περιοχή των Ευχαΐτων της Γαλατίας, έθρεψε τον πληθυσμό μιας πόλης με κόλλυβα. 

Από τότε καθιερώθηκε να προσφέρονται στους ναούς, το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (και Ψυχοσάββατο), κόλλυβα.

Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η καθιέρωση των κόλλυβων συνδέεται με ένα θαύμα που έκανε ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων επί Ιουλιανού, που ήταν αντίθετος στη νηστεία των χριστιανών. Ο αυτοκράτορας, διέταξε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών, να εξαφανίσουν από την αγορά κάθε είδους τρόφιμα και να αφήσουν μόνο τα ειδωλόθυτα, ώστε να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες. Τότε ο άγιος Θεόδωρος παρουσιάστηκε ως οπτασία στον πατριάρχη Ευδόξιο και του φανέρωσε το σχέδιο του Ιουλιανού, υποδεικνύοντας του συγχρόνως να χρησιμοποιήσουν οι χριστιανοί, αντί για άλλη τροφή, κόλλυβα.

Επισης,με βάση την αρχαία δοξασία ότι οι νεκροί έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν και να προλέγουν το μέλλον, το Ψυχοσάββατο αυτό είχε συνδυαστεί από παλιά με μαντικές λαϊκές δοξασίες όπου οι ανύπαντρες νέες έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων, πιστεύοντας ότι θα δουν στο όνειρο τους τον άντρα που θα παντρευτούν. Σε άλλη εκδοχή, αυτή η μαντική τελετή γινόταν μεσάνυχτα (που πιστευόταν πως ήταν η ώρα των νεκρών), σε ένα σταυροδρόμι.



κολλυβα στο μαξιλάρι δεν εβαλα είναι η αλήθεια...παρατήρησα όμως οτι οι περαστικοί δέχονταν με δυσκολία τα κόλλυβα που τους κερνούσαν βγαίνοντας απο τις εκκλησίες.
Δυσπιστία ; Αποξένωση; Τις πταίει άραγε;
posted by Εύα at 12:04 μ.μ.

7 Comments:

Direct Link to fill the application form of Kerala PSC Recruitment 2017


Direct Link to fill the application form of DRDO Recruitment 2017

3:19 μ.μ.  

I posted this article to my favorites and intend to return to for more outstanding articles. It’s all too easy to read and comprehend and also clever post. Read WhatsApp Profile Pictures & Good Night Shayari in Hindi.

6:41 π.μ.  

I definitely enjoyed my first read throughout this post. Also check: Stylish Facebook Names & Dare Messages

6:42 π.μ.  

It’s really a great and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing. Also check SMS Bomber Apk & ES File Explorer Pro.

6:44 π.μ.  

Hey admin it was very nice to read your article. Do you know even I love to writes article. I am sure everyone of us love to watch movies but most of the site owners these days lock download with surveys. And the worst part of it is that those never completes. If you are facing this problem then you are lucky. I am providing you complete guide on Bypass Surveys on my website MiTechCenter. I am sure you will find it very useful.

10:36 π.μ.  

This website is very helpful for me. Also check YoWhatsApp and Nova Launcher Prime Apk from my blog.

8:02 μ.μ.  

http://allentertainmentblog1.blogspot.in/2018/04/how-to-index-your-backlinks.html
http://www.fungistaan.com/how-to-index-your-backlinks/

12:37 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home