Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: θα πιασουμε τη μαλλιαρη;

φυσικη ιστορια

Τρίτη, Μαΐου 26, 2009

θα πιασουμε τη μαλλιαρη;

Γιορτάζεται σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού και πέφτει πάντοτε Πέμπτη .
Συμφωνα με την παραδοση,
Τα μεσάνυχτα , λέει , ανοίγουν οι ουρανοί και πολλοί ξαγρυπνούν να δουν το Χριστό να
" αναλήφεται ". Στα μέρη που έχει θάλασσα , μικροί μεγάλοι βουτάνε γιά πρώτη φορά στα νερά της και κάνουν το πρώτο τους μπανιο γιά το καλό , για να φυγει κάθε αρρώστεια .
Μαζεύουν νερό από σαράντα κύματα , ραντίζουν μ' αυτό το σπίτι και λένε : " Όπως ανελήφτηκε ο Χριστός , έτσι ν' ανεληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά , η αρρώστεια , το κακό μάτι και όλα τα κακά ".
Ή αλλου « Εξω ψύλλοι και κοριοί, μέσα η πέτρα η μαλλιαρή».

Βουτάνε επίσης στη θάλασσα και πιάνουν τη " μαλλιαρή " , μιά πέτρα χορταριασμένη , γεμάτη φύκια κι' άλλα θαλασσινά χορτάρια . Τη βάζουν γιά γούρι κάτω απ' το κρεβάτι .
Στη Σάμο , οι ανυπαντρες τη βάζουν κάτω απ' το κρεβάτι τους , γιά να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα πάρουν .
Παράλληλα έπιαναν αχινούς, πεταλίδες, καβούρια και άλλα θαλασσινά.
Στα ορεινά μέρη οι βοσκοί κάνουν αγιασμό γιά τα κοπάδια τους και φτιάχνουν γαλατόπιτες . Γι' αυτό τη λένε " Γ α λ α τ ο π έ φ τ η ".
Όλα τα γαλακτερά της μέρας οι βοσκοί τα μοιράζουν γιά το καλό στους καλεσμένους τους και μαζί τους τρώνε και γλεντούν . Το γάλα που θα περισσέψει το χύνουν , τυρί δεν πήζουν .
Επίσης της Αναλήψεως μάζευαν το χαμομήλι του χρόνου, και έβγαζαν και άπλωναν στα μπαλκόνια ή τις αυλές όλα τα προικιά τους να αεριστούν.

Άντε και του χρόνου…κι όπως είπαμε,ε;

" Όπως ανελήφτηκε ο Χριστός , έτσι ν' ανεληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά , η αρρώστεια , το κακό μάτι και όλα τα κακά ".

posted by Εύα at 10:22 π.μ.

3 Comments:

Κι εδώ γιορτάζουν τη μαλλιαρή! Ένα έθιμο που κοντεύει να εξαφανιστει. Νομίζω ομως ότι εδώ τη γιορτάζουν πιο μετά. Θυμάμαι ότι είναι καλοκαίρι πάντα...

11:21 μ.μ.  

Εύα,τι όμορφα έθιμα,που χάνονται στα βάθη του χρόνου!Τη μαλλιαρή δεν τη γνωρίζω,όμως στο χωριό μου και μεις το πρώτο μπάνιο της Αναλήψεως το κάναμε.
Φιλιά!

11:26 π.μ.  

που να δειτε τον καημο μου μ'αυτη τη μαλλιαρη που δεν ηξερα τι ειναι οταν ημουν παιδακι,κανεις αλλος δεν ηξερε ακριβως,ολοι στο περιπου.Κι αντε να βρεις τετοιο πραγμα στα γαργαρα νερα της παραλιας του Αλιμου,χαχαχα!Εμαθα ομως αργοτερα,νομιζω στη Ναυπακτο,σε Σ/Κ αστραπη.Την οποια μαλλιαρη ειχα μεχρι προσφατα ετσι ωραια που ηταν.
Κικη,για μαθε να μας πεις και τα της περιοχης σου!

12:19 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home