Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: Σεπτεμβρίου 2008

φυσικη ιστορια

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 25, 2008

οταν γεμιζει το φεγγαρι...



Οι παλιοί αγρότες και καλλιεργητές γης συνέδεεαν τις γεωργικές εργασίες με τις φάσεις της σελήνης.Ενας συνδυασμός απο προλήψεις, θρησκείες και μαγικές δυνάμεις.

ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ,ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ;ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΛΑΔΕΨΩ;
Η σελήνη επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών μέσα από την έλξη που ασκεί στο νερό. Τα φυτά περιέχουν νερό στη σύστασή τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό και έτσι αντιδρουν στις παλιρροιακές έλξεις της σελήνης. Έχουμε λοιπον δύο τύπους επίδρασης που η σελήνη ασκεί στα φυτά. Η πρώτη επίδραση εχει να κάνει με τη φάση στην οποία βρίσκεται η σελήνη, όταν αυξάνεται ή μειώνεται σε φως. Τότε η έλξη της βαρύτητας της σελήνης επιδρά στις ρίζες και στην ανάπτυξη των φύλλων. Όπως η σελήνη έλκει τις παλίρροιες στους ωκεανούς, με τον ίδιο τρόπο έλκει και τις μικρότερες ποσότητες νερού, αναγκάζοντας την υγρασία να ανέβει κοντύτερα στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια που η σελήνη είναι στη γέμιση (αυξάνεται) ή τραβώντας τις ρίζες προς τα κάτω όταν η σελήνη βρίσκεται στη χάση (ελαττώνεται). Γενικά η καλύτερη στιγμή για φύτεμα είναι λίγο πριν την Νέα σελήνη και κατά τη διάρκεια της φάσης της γέμισης. Η περίοδος της χάσης είναι καλή για να καθαρίσουμε τους κήπους μας από τα ζιζάνια ή τα νεκρά φυτά, να σκαλίσουμε τα παρτέρια, να κλαδέψουμε, να κάψουμε τα σκουπίδια, να κάνουμε κομπόστ και γενικά να αραιώσουμε την βλάστηση που περισσεύει. Ωστόσο μερικά φυτά είναι καλύτερα να τα "ξεκινάμε" κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της σελήνης.
Όταν έχουμε Νέα σελήνη καλό είναι να φυτέψετε λουλούδια, θάμνους, δέντρα, και μερικά λαχανικά όπως το σπανάκι,(τ'ακους μαγισσούλα;) το λάχανο, το μαρούλι και άλλα που μας ενδιαφέρει κυρίως το επάνω μέρος τους, αυτό που βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Έτσι όσο η σελήνη μεγαλώνει για να φτάσει στην πανσέληνο, τραβάει τα φυτά προς τα πάνω βελτιώνοντας την ανάπτυξή τους.

Στις μερες μας τωρα ολα αυτά αναπτύχθηκαν πιο οργανωμένα σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοδυναμική κηπουρική.
Η βιοδυναμική είναι μια θεωρία που ανέπτυξε πρώτος ο Αυστριακός φιλόσοφος, επιστήμονας και παιδαγωγός Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner) και βασίστηκε στην αρχή σύμφωνα με την οποία κοσμικοί παράγοντες επηρεάζουν την ισορροπία της ζωής στη γη. Ο Στάινερ εκτός των άλλων υπήρξε και ειδικός στην καλλιέργεια της γης και αρχιτέκτονας και θεωρείται ο γκουρού της βιοδυναμικής κηπουρικής.
Η θεωρία της βιοδυναμικής παρουσιάστηκε το 1922. Ο όρος βιοδυναμική έχει ελληνική ρίζα (από τις λέξεις βίος=ζωή και δύναμις=ενέργεια).Είναι λοιπόν φανερό οτι όταν μιλάμε για βιοδυναμική κηπουρική αναφέρομαστε στις κηπουρικές εργασίες, που γίνονται με τη βοήθεια των δυνάμεων, που μπορούν να δημιουργούν και να ρυθμίζουν τη ζωή.

Αμ,κάτι ήξερε η γιαγιά τελικά...
να μην το ξεχασω..Νεα Σελήνη έχουμε στις 29 του μήνα...
;-)
posted by Εύα at 10:24 π.μ. 6 comments