Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: Αυγουστος-Δριμες...

φυσικη ιστορια

Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2008

Αυγουστος-Δριμες...

Η 1η Αυγούστου είναι αρχή 15ήμερης νηστείας και συνοδεύεται με ορισμένα νηστευτικά έθιμα, όπως τον καθαρισμό των χάλκινων αγγείων, την προσφορά σταφυλιών, σύκων κ.ά. οπωρικών στην εκκλησία και τη διανομή τους, σε όσους νηστεύουν, κατά τον Εσπερινό κτλ.
Όπως τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου έτσι και τις πρώτες (6 ή 12) ημέρες του Αυγούστου ένας παράδοξος φόβος κατέχει άντρες και γυναίκες, φόβος που τους αναγκάζει ν’ αποφεύγουν και ρούχα να πλύνουν και ξύλα να κόψουν και να κολυμπήσουν στη θάλασσα. Καθολου παραλογο αν σκεφτει κανεις οτι το Μαρτιο αναπτυσσεται το σαρακι που τρωει τα ξυλα και τον Αυγουστο ο σκωρος που τρωει τα πανια ;-)
Οσο για το φοβο του νερου,δε θελει και πολυ...Αυγουστος,μελτεμια,ξαφνικα μπουρινια,λιγο το'χεις ολο αυτο;
«Είναι Δρίμες», λέγουν, «και το νερό κάνει κακό». Γι’ αυτό και δεν αφήνουν τα παιδιά τους έξω το μεσημέρι, για να μην τους κάνουν κακό οι Δρίμες.
Κι όπως εκδιώκονται με τον αγιασμό οι καλικάντζαροι, έτσι ξορκίζουν και τις δρίμες με αγίασμα από την ακολουθία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (6/8).
Από την πρώτη Αυγούστου αρχίζουν και τα «μερομήνια», δηλαδή η πρόγνωση του καιρού από μετεωρολογικές παρατηρήσεις, που γίνονται τις 6 ή 12 ή 14 πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Μηνολογιάζουν, παρατηρούν δηλαδή τον καιρό κάθε μέρα και από αυτόν συμπεραίνουν για τον καιρό του μήνα που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ημέρα.
Από τις θρησκευτικές γιορτές του μηνός οι μεγαλύτερες είναι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).
Η πίστη ότι τη νύχτα της 5ης προς την 6η Αυγούστου ανοίγουν οι ουρανοί, κάνει πολλούς ν’ αγρυπνούν, για να δουν το άγιο φως. Το ’χουν σε καλό. Συνηθίζεται μαλιστα στις 6 Αυγούστου να φέρνουν στην εκκλησία τα πρώτα σταφύλια για ευχολόγηση και να τα μοιράζουν στους εκκλησιαζόμενους. Την ημέρα αυτή προσφέρονται στο ναό του Σωτήρος και τα πρώτα ελαιόλαδα.
Καλο μηνα...
posted by Εύα at 11:10 π.μ.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

<< Home