Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: τριανταφυλλιες,ωιδιο,σοδα...!

φυσικη ιστορια

Δευτέρα, Μαΐου 28, 2007

τριανταφυλλιες,ωιδιο,σοδα...!





Το ωίδιο είναι μια μυκητιακή ασθένεια, η οποία έχει επιπτώσεις στα τριαντάφυλλα. Τα πρώτα σημάδια του ωιδίου εμφανίζονται στα νέα φύλλα, τα οποία κρατούν το χρώμα τους αλλά αρχίζουν να τσαλακώνουν. Κατόπιν τα μικρά μπαλώματα εμφανίζονται που αναπτύσσονται στο φύλλωμα, μίσχους και όλα τα άλλα μέρη του τριαντάφυλλου, ακόμη και στους οφθαλμους Από δω ο μύκητας θα αρχισει να απομυζει υγρασία και τις θρεπτικές ουσίες μέσα στα φύλλα. Μόλις βλέπετε να τσαλακώνουν τα νεαρα φύλλα είστε στον καταλληλο χρονο για να παρετε τα μετρα σας.Οσο νωριτερα τοσο καλυτερα για το ωιδιο.Το ωίδιο μπορεί να διαδώθει σε ολο τον κήπο γρήγορα. Η ασθένεια είναι χειρότερη κατά τη διάρκεια του καυτού, ξηρού καιρού με τις δροσερές, υγρές νύχτες. Τα σπόρια είναι κοιμισμένα έως ότου βρουν την απαιτουμενη υγρασία για να βλαστήσουν. Μόλις η επιφάνεια φύλλων είναι υγρή και παραμέινει υγρή (από το ψέκασμα ή τη συμπύκνωση) για περίπου 3 ώρες, τα σπόρια ωιδίου θα αρχίσουν να βλασταίνουν. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί στους υγρούς, σκιερούς κήπους όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι φτωχή, επίσης τα φυτα που ποτίζονται ανεπαρκώς στο επίπεδο ρίζας δεχονται συχνά επιθεσεις από το ωίδιο). Τα φυτά που μεγαλωνουν σε περιοχές με όχι αρκετό φως του ήλιου παραγουν λεπτοτερα φύλλα κάνοντας τα περισσότερο επιρρεπή σε μόλυνση. Επίσης ανεπαρκεια στις θρεπτικές ουσίες (ειδικά ασβέστιο) κανει αδύνατο τον ιστό των φύλλων και αυτός τα καθιστά πιό τρωτα στην ασθένεια. Είναι σημαντικό να κρατηθούν τα τριαντάφυλλα καλά ποτισμένα στο επίπεδο της ρίζας κατά τη διάρκεια των καυτών ημερών και να αποφυγετε να παει το νερο επάνω στα φύλλα, ειδικά πριν από το σούρουπο. Η καλή κυκλοφορία αέρα μεταξύ των τριαντάφυλλων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό βοηθά να στεγνώσουν τα τριαντάφυλλα γρηγορότερα. Καλο κλαδεμα και γενναιόδωρο διάστημα μεταξύ των θάμνων κατά τη φύτευση συστήνονται. Φροντιστε τα φυτα που βρισκονται σε ληθαργο με το θειάφι την άνοιξη και με ψεκασμό με το μυκητοκτόνο σαπούνι.

Μόλις παρατηρησετε το ωίδιο (εχετε το νου σας για αυτο στα αρχικά στάδια), ψεκάστε τους θάμνους με το μυκητοκτόνο σαπούνι ή το βρεξιμο θείο (και τα δύο προϊόντα βρισκονται εύκολα στα φυτωρια). Προσπαθήστε να αφαιρέσετε ολα τα ασθενή μέρη και να τα τοποθετήσετε και να σφραγίσετε σε σάκκουλα ή ακομα καλυτερα,καψτε τα. Μην χρησιμοποιησετε ασθενή μέρη για λιπανση δεδομένου ότι τα σπόρια θα επιστρέψουν για να εγκατασταθουν στον κήπο σας. Υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να παλεψετε το ωίδιο και να το εμποδίσετε να διαδοθεί.
Η συνταγή που ακολουθει είναι επίσης καλή για το μαυρο σημαδι και τη σκουριά

Σπρέυ σόδας
1 κουταλια της σουπας φυτικό έλαιο
1 λιτρο νερο μη χλωριωμενο
1 κουταλια της σουπας ξίδι μηλίτη
1 κουταλια σουπας Listerine (ναι, το διάσημο στοματικο διαλυμα, όχι η γεύση μεντας, το κανονικο)
1 κουταλια υγρό σαπούνι
1 1/2 κουταλια σόδα μαγειρικης
Ψεκαστήρας αντλιας (μεγάλος)
Αναμίξτε τη σόδα, το σαπούνι, το Listerine, και το λαδι με 1 φλυτζανι νερο. Προσθέστε το ξίδι τελευταίο έτσι ώστε το μίγμα να μην αφρισει. Αδειαστε το μίγμα στον ψεκαστήρα και προσθέστε το 1 λιτρο του νερου. Αναδευουμε και ψεκαζουμε. Ο ψεκασμος πρέπει να γινει μετά από τη βροχή δεδομένου ότι υπαρχει ο κινδυνος να ξεπλυθει. Ένα επιπλεον όφελος είναι ότι ουτε τα έντομα δεν αγαπούν αυτο το μειγμα! Παρατηρηθηκε αρκετη επιτυχία επισης στον ψεκασμο με τσουκνιδα. Βοηθαει τα φυτα να αντισταθούν στο ωίδιο και άλλες ασθένειες όπως το σημάδι και η σκουριά. Για να κάνετε το μειγμα:
Μαζεψτε 1 κιλο τσουκνιδας (με μακριά λαστιχένια γάντια και προστατευτικα ρουχα για να γλυτωσουμε από το τσίμπημα!) λιωστε τα φύλλα και βάλτε τα σε μια παλια μαξιλαροθηκη. Βαλτε την μαξιλαροθηκη σε έναν κάδο με ενα γαλονι νερο,να την καλύπτει και βαλτε το σε μια θερμή θέση για μια εβδομάδα. Σουρωστε,αραιώστε το ζουμι με 5 μέρη νερο σε 1 μέρος ζουμι. Ψεκάστε τις τριανταφυλλιες κάθε δύο εβδομάδες.
Εάν το ωίδιο επιμένει στον κήπο, χρησιμοποιειστε ανθεκτικές ποικιλίες.
Τα τριαντάφυλλα από την οικογένεια Rugosa συστήνονται ιδιαίτερα, δεδομένου ότι είναι τα ανθεκτικότερα σε αυτήν την ασθένεια.
posted by Εύα at 1:39 μ.μ.

7 Comments:

Για την σόδα το βλέπω σωστό, αλλά και το ξύδι μαζί τί χρειάζεται? Όπως γνωρίζουμε από την Ανόργανη Χημεία, οξύ + βάσις = αλατόνερο. Οι μύκητες αναπτύσσονται σε όξινο περιβάλλον και το ξύδι τους θρέφει. Η σόδα τους καταστρέφει. Αν ρίξουμε ξύδι στην σόδα, την εξουδετερώνουμε. Γιατί λοιπόν ξύδι που εξουδετερώνει την σόδα? Μου θυμίζει κάποιους που πίνουν λεμόνι με σόδα για να χωνέψουν ή να τους φύγουν οι καούρες.

1:29 π.μ.  

επίσης η συνταγή στο αγγλικό site αναφέρεται σε 1 gallon νερό που είναι περίπου 4 λίτρα και όχι ένα λίτρο.. η συγκεκριμένη συνταγή μάλλον πυκνή είναι και αν την εφαρμόσει κάποιος καλό είναι να την δοκιμάσει πρώτα σε μερικά χαμηλά φύλλα και αν δεν καούν μετά να την βάλει σε όλο το φυτο..
Επίσης την ίδια απορία περί οξέος + βάσεως έχω κι εγώ..

11:40 π.μ.  

Ωραία ιδέα! Θα την χρησιμοποιήσω με μία παραλλαγή.
Εγώ έχω κάτι πολύ μικρές τριανταφυλλίτσες που μόλις τώρα βλάστησαν, πραγματικά μπεμπέ.
Και τις χτύπησε ωϊδιο.
Δεν έχω λίστεριν και χημικά αλλά λέω να βάλω νερό να μουλιάσω μέσα σκόρδο -που έχει θείο το οποίο χτυπάει το ωϊδιο- μετά αφού σουρώσω το σκόρδο να βάλω την σόδα και να προσθέσω και μια ή δυο σταγόνες αιθεριο έλαιο tea tree που είναι κατ'έξοχήν αντιμηκυσιακό και μ' αυτό να ψεκάσω τα μωρά.
Εν τω μεταξύ έκανα ένα εγχυματάκι με τσουκνίδα και τα πότισα για να τα δυναμώσω και δεν ξέρω αν είναι καλό να στο μέλλον να βάζω μαζί με την τσουκνίδα που έχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ιππουρίδα (equisetum arvense) που είναι πλούσιο σε πυρίτιο και δυναμώνει τα φύλλα.
Αργότερα όταν καταπολεμηθεί το ωϊδιο θα τα ποτίζω και με αφέψημα ιτιάς γιατί κάνει λίγο όξυνο το έδαφος που αρέσει, λέει, στις τριανταφυλλιές.
Ετοιμαζόμουν να το κάνω και τώρα αλλά είδα τα παιδιά από πάνω που λένε ότι το όξινο αρέσει στο ωϊδιο και έχουν ένσταση για το μηλόξυδο και λέω όχι ακόμα την ιτιά...
Ευά σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες
Ελένη

ΥΓ
Αν είναι πείτε μου πώς σας φαίνεται η ιδέα της παραλλαγής!

11:39 π.μ.  

ωραια ιδεα

7:01 μ.μ.  

Oxi soda se kamia periptosh tha kspsei ta fulla dokimasmeno k to widio pali ekei tha einai

7:39 μ.μ.  

Γιατί να φερθουμε με σκληρότητα και μίσος στους μύκητες αυτοί δεν είναι οργανισμοί που προσπαθούν να επιβιώσουν;
Εάν καλιεργουσατε μύκητες και προσβάλλονταν απο τριανταφυλλιές τι θα κάνατε ;

12:16 μ.μ.  

θα αφηναμε τισ τριανταφυλιες να κατασπαραξουν τους μυκητες...

12:40 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home