Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: ο εξυπνος κηπος...

φυσικη ιστορια

Κυριακή, Απριλίου 08, 2007

ο εξυπνος κηπος...
















Δεν εχουμε νερο.Φτωχος ο φετινος χειμωνας σε βροχοπτωσεις και μαλλον θα πουμε το νερο νερακι.Χμμμμ....αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να ξεχασουμε τον κηπο μας,το πρασινο,το χρωμα που μας δινουν τα ανθισμενα παρτερια και το αρωμα των λουλουδιων.Το μονο που χρειαζεται ειναι...ψυχραιμια και σωστη επιλογη φυτων.
Ζητημα 1ον :Το ξερετε οτι ολο αυτο ειναι η τελευταια λεξη της μοδας στην αρχιτεκτονικη τοπιου;εεεεεεε;Το ξερατε;Εχει μαλιστα και δικο του ονομα,ονομαζεται Xeriscape,κατι σαν Ξηροαρχιτεκτονικη σε πολλη ελευθερη μεταφραση.
Μιλαμε λοιπον για φυτευση φυτων με μικρες ή μηδαμινες απαιτησεις σε νερο που προσαρμοζονται τοσο καλα σε σκληρες συνθηκες που αν τους δωσεις λιιιιιγο νερακι στην αρχη της ζωης τους(λιγο ειπαμε αλλωστε δεν αντεχουν το πολυ)τα ξεχνας μετα μια για παντα.
Το εδαφος καλυπτεται με υλικα οπως χαλικι ή φλοιος πευκου ή κομματακια κλαδιων(εδω το θαυμα το κανει εκεινο το μηχανημα που ονομαζεται κλαδοθραυστης)ωστε να ελαχιστοποιουνται οι απωλειες νερου λογω εξατμισης.
Παρενθεση:Πριν χρονια,ο Δημος Βολου ειχε κανει το εξης.Προσπαθωντας να μειωσει τον ογκο των απορριματων απο τα αποκλαδα που εμεναν απο τα κλαδεματα,χρησιμοποιησε το εν λογω μηχανημα κι επειτα διεθεσε ΔΩΡΕΑΝ τα ψιλοκομμενα κλαδακια στους δημοτες του,εξηγωντας τους φυσικα σε ΤΙ τους εξυπηρετει.Περιττο να σας πω οτι εγινε χαμος για το ποιος θα πρωτοπαρει αυτο το πολυτιμο-αχρηστο μεχρι προτινος-υλικο.Αμα ειναι γατος ο γεωπονος-προ'ι'σταμενος της υπηρεσιας πρασινου,αν φυσικα ΥΠΑΡΧΕΙ τετοια υπηρεσια στο δημο(πονεμενη ιστορια,αλλη φορα θα σας τη διηγηθω)...
Ξεχναμε το γκαζον ή αν δεν μπορουμε να ζησουμε χωρις αυτο,επιλεγουμε ποικιλιες που θελουν λιγο νερο κι αντεχουν στη ζεστη και στην ξηρασια.Ω,ναι!Υπαρχουν και τετοιες ποικιλιες,σημειωστε περικαλω...
ΕΚΠΛΗΞΗ!!!
*Η γνωστη μας αγριαδα,το βοτανι που βοηθαει στην αποβολη των λιθων απο τα νεφρα,agropyrum repens το λατινικο της.Προσαρμοζεται σε ολα τα εδαφη,αντεχει στην ξηρασια και στις ακραιες θερμοκρασιες δλδ και στις πολυ υψηλες και στις πολυ χαμηλες.Ειδες η αγριαδα που την περιφρονουμε;
*Φεστουκα ερυθρα μεταβαλλομενη
*Ζο'υ'σία
*Κικουγιο που αντεχει στο πατημα,στα σκληρα εδαφη και στα μετριας αλατοτητας νερα.
Και φυσικα μην ξεχναμε τα φυτα εδαφοκαλυψης...καμια σχεση με γρασιδια αλλα ειναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ,χαριζουν χρωμα με τα εντυπωσιακα ανθη τους,ειναι ταχειας αναπτυξης,αντεχουν στην ξηρασια,δε χρειαζονται κουρεμα,ε τι αλλο θελετε;

*Η αχιλλεια η χιλιοφυλλος,πρωτη και καλυτερη.Κουρεψτε τη αν δε θελετε να ανθισει,αλλιως αφηστε τη στην ησυχια της.Στερεωνει τα εδαφη,ευδοκιμει παντου ακομα και στα φτωχοτερα.Κανει ωραια λουλουδακια(λευκα ή ροζ)απο την ανοιξη μεχρι το φθινοπωρο αλλα δεν αντεχει το πολυ κρυο.Αντεχει ομως το θαλασσινο αερα,καλοοοοο!Ειναι και φαρμακευτικο φυτο,οκ;

*Η βιγκα με το βαθυπρασινο φυλλωμα και τα υπεροχα μωβ λουλουδια,απλωνει με στολωνες κι εξαπλωνεται τοσο πολυ που μπορει να δημιουργησει προβλημα.Θυμαμαι οτι στο εξοχικο ο μπαμπας του πρωην τη ρημαζε την καημενη γιατι του επνιγε τα υπολοιπα φυτα.

*Ο κισσος επισης ειναι καταλληλος για εδαφοκαλυψη και γι'αυτον ξερετε ηδη τα παντα.Τον φυτευεις και τον ξεχνας,τα υπολοιπα τα κανει μονο του.

*Το λατρεμενο μου μπουζι.Το θυμαστε το μπουζι;Υπαρχει σε ποικιλιες φυσικα.Υπαρχει το χοντρο,με τους παχεις βλαστους και τα τεραστια λουλουδια που αντεχει παντου,σε ολα τα εδαφη,τα αλατα του νερου και τα σταγονιδια της θαλασσας,θελει ηλιο μπολικο κι αντεχει μεχρι τους -4 βαθμους Κελσιου.
Υπαρχει ομως και το μπουζακι ή Λάμπρανθος-ονομα και πραμα-με λεπτοτερα φυλλα κι ανθη σε χρωματα διαφορα(πορτοκαλι,μωβ,κοκκινο,κιτρινο,ροζ)

*Το καρδιοφυλλο το οποιο ερπει αλλα και κρεμεται,με λουλουδακια μικρουτσικα κοκκινα.Κι αυτο αντεχει στη θαλασσα.

Ειδατε λοιπον ποσες επιλογες εχουμε;Το περιμενατε;
Οσο για τα υπολοιπα φυτα,εκει να δειτε ποικιλια.Και δε μιλαμε για κακτους,ενταξει;

Ζητημα 2ον : Θυμηθειτε μονο ΤΙ λουλουδια φυτευαν οι γιαγιαδες μας στις αυλες,τοτε που δεν υπηρχε τρεχουμενο νερο στα σπιτια κι ολα επρεπε να ποτιστουν με εναν κουβα-αντε δυο-νερο απο το πηγαδι.
Εγω παντως θυμαμαι την αυλη της γιαγιας παντα ανθισμενη.Θυμαμαι γερανια ολων των αποχρωσεων,κοράλλι(αααααχ,σχεδον εξαφανισμενο απο τα φυτωρια πια)ορτανσιες,βασιλικους που θελουν κορυφολογημα για να μην ξεβλαστωσουν πριν την ωρα τους,φασκομηλο ευωδιαστο,ριγανη,αρμπαρορριζα για το κυδωνι,λουιζα,δυοσμο που τη νευριαζε γιατι ηθελε νερο,μαργαριτες,αγιοκλημα που κοβαμε τα λουλουδακια του και ρουφουσαμε το νεκταρ τους,λαντανες με τα χνουδωτα τους φυλλα και το οχι και τοσο ωραιο αρωμα αλλα με εντυπωσιακα χρωματα,πασχαλιες ανθισμενες και μυρωδατες (μονο ΜΗΝ βαλετε στο ιδιο βαζο ασπρες και μωβ,μαραινονται ΑΜΕΣΩΣ!).
Καποια ειδη που δεν τα ειχε η γιαγια αλλα ειναι πολυ ομορφα για τον κηπο σας ειναι η γυψοφιλη,το μικρο ασπρο λουλουδακι που βαζουμε στα μπουκετα για να κανει μπουγιο,και η εχινακεα που ειναι το μαγικο βοτανι μια και δυναμωνει το ανοσοποιητικο συστημα και μας κανει ανθεκτικους σε κρυολογηματα και ιωσεις.

Το παν ειναι να υπαρχει μετρο,μυαλο και φαντασια.Σηκωστε λοιπον τα μανικια και καντε το γειτονα να σκασει απο τη ζηλια του για τον πανεμορφο κηπο σας και τη φοβερη εξυπναδα σας!
posted by Εύα at 10:58 μ.μ.

4 Comments:

άργησες κόρη αλλά έγραψες!
τα περισσότερα δεν τα ξέρω, αλλά θα κάνω άν ωραιότατο print πριν πάω στο φυτώριο, έχεις πάρα πολύ δίκιο, μερσί και je t'embrasse :)

10:44 π.μ.  

α, και με γεια το λουλουδάτο φόρεμα κι εδω :P

10:45 π.μ.  

Πολύ ωραία αυτά που γράφεις,θα φροντίσω να ανανεώσω τα φυτά μου με τις γνώσεις σου.Σ'ευχαριστώ.

7:54 μ.μ.  

Εύα εχω μείνει εκθαμβος με τα λεγομενά σου και τον τρόπο που τα γράφεις. Είσαι επαγγελματίας. Σε ευχαριστώ για τις γνώσεις που μας προσφέρεις. Τρελένομαι για τον κήπο. Είσαι η μούσα μου.

10:55 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home